Eleanor Jane Interiors Logo
Institute of Interior Design Graduate logo

The Living Room with a Yellow Fireplace

Overview

Who Mr Briggs
Where Bradford, West Yorkshire
Budget £6,000
Package Managed project

We were asked to create a new interior design scheme for this Yorkshire living room, and help manage all trades, including emptying the room and moving all furniture; managing the whole refurbishment right through to completion.

The living room is a through room into the kitchen in a traditional terraced property. The main complaints were with the old fashioned gas fire and surround (which had already been condemned due to safety concerns), a lack of storage and shelving for books and CDs and the feeling that all the furniture had been pushed to the sides of the room, leaving a big empty space in the middle.

The brief was to design a room layout and colour scheme to create a cosy, comfortable living room, suitable for every day relaxing, socialising and writing. Refresh the living room decor to include new carpet, curtains and sofas to comfortably seat 4 adults, and to include the ability to elevate legs with a recliner or footstool. Replacing the fire surround and hearth tiling was a top priority and we were asked to investigate options to repair or replace the existing gas fire.

To begin with, we arranged the total emptying of the room, including lifting the carpet and old laminate flooring which was under the carpet to get back down to the original boards, and removing or relocating all furniture.

We altered the design of the main door into the room to open against the wall, allowing the room to feel more spacious and create a natural walkway into the kitchen. This would allow us to pull the sofa into a more central position within the room and leave space to walk behind the sofa to enter the kitchen, creating a cosy seating area.

Electricians were brought in to relocate the light switch, and also supply electrics in the fireplace for the new electric fire, and install wall sockets and an aerial point above the fireplace for the TV.

A modern 3D effect electric fire was installed with a sleek, white granite surround and hearth. The original pine mantel has been rejuvenated with a mustard yellow paint job to create the wow-factor.

The entire interior design process was created with full support and collaboration with our client. The layout and furniture choices have all been made to create a space which looks amazing, and more importantly works for his needs.

"I am not afraid of colour".

The opening sentence when we first began to discuss the interior design and colour schemes.

So a bold colour scheme has been introduced to the walls. A very pale shade of grey above the dado rail as the room doesn't get much natural light in the afternoon, has been teamed with a deep, warm plum below. We opted to paint the dado rail in the plum, rather than picking it out, creating an elegant simplicity, and allowing the other features in the room to shine. To create a warm and vibrant look, we have brought in a mustard yellow accent, contrasting beautifully with the purple, and giving the room a real wow factor.

Shelving has been introduced within the natural alcove on the back wall of the room; bringing interest and essential storage into the room.

The existing pine dresser and cupboard have been kept, but repositioned and teamed with a gold-framed mirror, helping to bounce light into an otherwise gloomy corner. The new seating includes a purple two-seater sofa with a chaise end, teamed with two matching grey armchairs. Accessories in mustard yellow, grey and purple bring the whole scheme together. And the existing artwork has been kept and repositioned to create a new room, with a true sense of personality.

"Eleanor was a joy to work with and is highly recommended."