Eleanor Jane Interiors Logo
Institute of Interior Design Graduate logo

Elegant Georgian Hallway

Overview

Who Ester & Stephen
Where Brighouse
Budget £2,000 - £5,000
Package DIY

The hallway of this stunning Georgian property was missing the wow factor! The Yorkshire stone tiles were dull, cold and hard to keep clean, even after professional restoration and the colour scheme wasn't working. The client required suitable storage for coats and shoes, as well as a bench on which to sit when putting on shoes.

The space felt gloomy and needed brightening and we wanted to find a neat solution for the cat litter tray!

Eleanor Jane Interiors was asked to provide a DIY design solution for the hallway, stairs and landing. The Laura Ashley carpet on the stairs and carpet needed to stay, however all other elements of the existing hallway were open for change.

By replacing the Yorkshire Stone with Harvey Maria's Northmore LVT tiles in Soapstone, we were able to brighten the entire entrance to the space, with a bright, easy to clean surface. The Northmore tiles are designed with heritage colour schemes and traditional patterns which suited the period of the property. The colour scheme was a great match for the existing carpet, and complemented the design of the wrought iron balustrades.

By laying the tiles diagonally on the floor, we reduce the impression of length in the hallway, helping to make the space feel wider.

We then suggested a change of colour scheme, introducing a fresh, bright white on the panelled paper at the lower part of the hallway. This is painted to match the woodwork, reducing the impression of too many stripes. A soft sage green sits above.

Furniture is also finished in white and oak, keeping the bright, clean feel to the space, and the cat's litter tray has been placed in a clever chest, allowing access for the cat, but a handy lamp table for the client. The artwork reflects the client's love of the garden, introducing botanical prints with a hint of pink to lift the colour scheme and framed in crisp, white frames.

We also advised that the replacement door be replaced with clear glass rather than opaque glass in the large window above the door, to allow maximum light to flood the space during the day.

The space has been dressed with large indoor plants, creating a botanical feel as you enter the home.

As this design was the DIY package, all designs were handed over to the client with a 'shopping list' of items to purchase, and recommended suppliers to use. Ester has done an absolutely fantastic job in realising the designs into a finished space to enjoy.

"We had a very professional and friendly service. Superb communications and update meetings, an easy to follow shopping list and fantastic results to enjoy for years."