Eleanor Jane Interiors Logo
Institute of Interior Design Graduate logo

A 2 Storey Side Extension with Rear Wrap Around

Overview

Who The Bromley's
Where West Yorkshire
Budget £80,000 - £100,000
Package Managed Project

When searching for the perfect 4-bedroom family home, with garage, off-street parking, reasonably sized garden, in a good catchment area, in our area of Yorkshire, within budget, and...(you get the idea), was proving a never-ending conundrum, we decided to change tact. Rather than compromise on some of our wish-list, we opted for a 3-bedroom detached home in a great area on a good sized plot. We then saved, remortgaged, designed, planned etc for a couple of years before beginning our drastic transformation.

The plan?

To increase the size of our 1950's house, from three bedrooms to four and add an additional bathroom or ensuite.

Downstairs, we hoped to create a much more modern living space; losing all the poky, little rooms, to create one large family space at the back with easy access to the garden. We wanted the interior design to be up to date, practical and flow cohesively from one room to the next.

We added a two storey brick extension to the side of the house, designed in the same style as the original house (although we altered the original bay slightly, adding more height), creating an elegant, double-fronted facade. The original bricks and roof tiles were saved from the side of the house and reused on the front to make the extended side to look as seamless as possible.

This extension provides two new bedrooms upstairs, allowing us to convert the old box bedroom into a second bathroom or ensuite.

The existing living room at the front of the house has remained true to the original style, and is mirrored on the other size by a good sized office/guest bedroom.

In addition, we built a single storey extension at the back of the house.

With the help of an incredible building team, and a huge amount of steel, we were able to knock out almost all of the supporting walls at the back of the house, opening up the space to create a large, kitchen/diner/family area with large sliding doors opening to the garden. Underfloor heating works effectively to heat the room and frees up the few remaining walls for furniture.

We have also managed to design a custom utility room, downstairs shower room and a good-sized cloakroom, for all the coats, shoes etc for a growing family and guests - allowing the hallway to stay tidy and clutter free.

The interior style of the house when we bought it was very old fashioned and in need of an update. Due to the open plan nature of the new space, we wanted our interior design to feel light, spacious and modern so we opted for a through colour scheme, that would allow each space to flow into the other effortlessly.

The same applies to the oak floor; engineered oak floor boards at the front of the house merge into oak effect LVT flooring (luxury vinyl tiles) in the exact same shade. These are more durable and hard-wearing than real wood for the higher traffic space.

We intentionally wanted to keep the interior design at the front of the house feeling more traditional and true to the original style of the house. We chose to lift the height of the original bay and adjust the roofline to give the front of the house a more elegant look. The twin bay windows create a stunning design feature both from outside looking at the house, and also from inside each of the rooms. We chose to celebrate each feature bay with accent chairs and floor length curtains, creating an interior that feels luxurious and comforting. Although the architectural style and fixed features remain traditional, we have still kept the interior style fairly contemporary in these rooms. Neutral furniture choices, clean lines and bold blocks of colour help to keep the unity between the front of the house and the extension at the rear.

The back of the house is much more modern downstairs. The room is a large open-plan space with a huge amount of light coming into the room. Aluminium sliding doors that span most of the back wall provide a wall of light added to by additional picture windows and sky lights. This was always intended to become our main living area and we wanted the space to be durable, modern and have a fun feel; a place where the children would want to spend their time. This space also needs to be able to adapt to accommodate visitors to the home as well as change with the family as we grow and get older!

The furniture is practical and durable and incorporates a bright teal accent alongside colourful fabrics. The walls have been painted in the same colour scheme as the rest of the house. As the room is so large, all three colours (navy, mauve and teal) have been included and diagonal and geometric patterns have been used to bring the colours together.

The finished result is a fantastic 4-bedroom home, with a modern living area, designed to suit our family perfectly.

"This house has been transformed into our dream home. I don't think we'll ever move!"